Kotisivutiedostot palvelimelle ftp- ja sftp-ohjelmistolla

Kun kotisivut on tehty kotona valmiiksi julkaisemista varten, ne siirretään paikalleen palvelimelle erillisen ftp/sftp-asiakasohjelman avulla. MBnet Kamu tukee sekä ftp- (portti 21) että sftp-yhteyksiä (portti 22). Hyvä valinta ftp/sftp-ohjelmaksi on esimerkiksi ilmainen WinSCP.

Ftp-ohjelma toimii samaan tapaan kuin Windowsin resurssienhallinta - tiedostot vain siirretään oman koneen sijasta toiselle koneelle verkkoyhteyden ylitse. Fftp-ohjelmasta riippuen tiedostoja ja kokonaisia hakemistoja voi jopa raahata hiirellä koneelta toiselle aivan samalla tavalla kuin oman koneen sisällä.

Kun olet siirtänyt sivusi palvelimelle, ne löytyvät selaimella osoitteesta tunnus.mbnet.fi, missä tunnus on oma MBnet-tunnuksesi. Tallenna sivustosi etusivu nimelle index.html hakemistoon /home/tunnus/public_html, muuten selain näyttää kävijöille vain listan hakemistosi sisällöstä.

Pienet muutokset on kätevä tehdä kotisivuille myöhemmin julkaistavalla Weebly-alustalla. Tällöin et tarvitse erillistä sftp-ohjelmaa.

Sftp-ohjelman asetukset

Sftp-ohjelman asetuksissa kysytään muun muassa palvelimen nimeä (Host name/ address). Kirjoita tähän tunnus.mbnet.fi. Käyttäjä-kohtaan (User ID) kirjoita oma MBnet Kamu -palvelun hallintatunnuksesi, ja salasanaksi tunnuksen salasana. Sait tarvittavat tunnukset sähköpostitse, kun otit uuden tilaajaedun käyttöösi. Kun nyt otat yhteyden palvelimeen, siirryt automaattisesti omaan kotihakemistoosi.

Sftp-yhteyksiä varten portin numeroksi määritetään 22. Mikäli käytät mieluummin ftp-yhteyttä, valitse portiksi 21.

Ongelmia?

Jos ohjelma ilmoittaa, että käyttäjätunnus ja salasana eivät täsmää, tarkista että käytät nimenomaan MBnet Kamu -palvelun hallintatunnustasi. Tunnus on sama kuin kotisivujesi osoitteen alkuosa. Salasanaksi tulee tunnuksen salasana, eli sama jota käytät kirjautuessasi MBnet Kamu -palveluihin, kuten sähköpostiin sekä cPanel-hallintaan. Ei siis esimerkiksi asiakasnumerosi.